Okai:
A heveny hasmenéses betegségek hátterében leggyakrabban fertőzéses eredet áll (vírusok, baktériumok, paraziták). Romlott étel (főként hús, tojás, sajt) fogyasztását követően is jelentkezhetnek hányásos-hasmenéses panaszok. Ezek mellett emésztési zavarok, szervi bélbetegségek (bélelzáródás, béldaganatok) is okozhatnak ilyen tüneteket, de akár stresszhatás is kiválthatja. A fertőzéses eredetű betegségeket kísérheti láz, hőemelkedés is.
A kezelésről…
Mikor forduljunk orvoshoz?
A fertőzéses eredetű hasmenések esetén tudni kell, hogy nem feltétlenül cél a tünetek elnyomása (hasfogók, hányáscsillapítók), mivel ez tulajdonképpen a szervezet védekező reakciója a fertőzés ellen, a szervezetünk így próbál megszabadulni az idegen anyagoktól. Ilyen esetben elsősorban a folyadékpótlásra kell odafigyelni, hogy elkerüljük a kiszáradást. Antibiotikum adására is csak speciális esetben (bakteriális, paraziták okozta bélhurut) van szükség. Orvoshoz fordulni akkor kell, ha a tünetek 48 órát követően sem csillapodnak, a szájon át történő folyadékpótlás nem megoldható pl. nagyfokú hányás miatt, ha a széklet elszíneződött (zöldes vagy véres, fekete) ill. ha egyéb, többszörös kísérőbetegségek (cukorbetegség, szívelégtelenség, stb) is fennállnak.
Folyadék- és sópótlás
Folyadék, só, vitamin és ásványi anyagpótlás: a folyadékot pótolhatjuk pl. enyhén sózott (csipetnyi) cukor nélkül készített fekete, vagy zöld teával, szűrt, natúr gyümölcslével, szénsavmentes ásványvízzel, ivóvízzel, sárgarépalével (zöldség-gyümölcs centrifugában készítve). A beteget kottyonként kell itatni, akár negyed vagy félóránként még akkor is, ha hányingere van. A kiszáradás megelőzésére és kezelésére a gyógyszertárakban recept nélkül kapható „rehidráló” sókeverék, az ebből készített ital gyermeknél és felnőttnél is hatásos.
Kímélő diéta
A tünetek enyhülésekor a folyadékot kiegészítjük zöldségfőzettel, főtt burgonya leszűrt levével, sárgarépa levessel (a megtisztított sárgarépát lereszeljük, hideg sós vízben puhára főzzük, áttörjük és ismét összeforraljuk). A burgonya és a sárgarépa káliumforrás. Bővíthetjük a menüt száraz rántással készült rántott levessel, vizes burgonyapürével, burgonyahabbal (a főtt burgonyát burgonyatörőn átnyomjuk, laza lesz), héjában, sütőben sütött burgonyával. Rizsből és zabpehelyből készíthetünk nyáklevest (a zabpelyhet hideg vízben kb. 10 percig kell áztatni, utána 20 percig főzni, majd leszűrni, áttörni, újra felforralni, sóval ízesíteni). Jó hatású a banán és az almakúra (naponta 1-1,5 kg nyers, frissen reszelt almát adjunk a betegnek, kis adagokra elosztva). A diétában a rostok közül a pektin adható, pl. alma, banán, őszibarack (hámozva). A zöldségfélék és gabonák közül a fehérrépa, sárgarépa, burgonya, petrezselyemgyökér, rizs. A szorbit-tartalmú mesterséges édesítőszereket és a cukrot kerülni kell, fokozzák a bélmozgást
Gyógyszerek
Amennyiben hasmenéses, hányásos tünetek hevesek, kifejezettek, a folyadékpótlást is akadályozzák, szükség lehet gyógyszeres kezelésre. A hasfogó gyógyszerek recept nélkül kaphatók a patikában (pl. Imodium, Lopedium, Enterobene, széntabletta). Hányinger csillapítására B6 vitamint, Daedalon kúpot, gyerekeknél Daedalonetta kúpot használahatunk. Hasi görcsök esetén görcsoldók (No-Spa, Buscopan, papaverin, stb) szedhető, azonban ha a gyógyszeres kezelés nem segít, a tünetek fokozódnak, hevesek, 48 órán túl is fennállnak, forduljunk orvoshoz.